Allergener
Allergene ingredienser som for eksempel nødder og mælk skal angives, og fremhæves på ingredienslisten.
Er der allergener i et tilsætningsstof, fx E322, er det ikke nok at skrive E322. Her skal der stå sojalecitin, så allergikere kan se, at der er soja i.
Det samme gælder stivelse, hvor der skal stå, hvis det kommer fra hvede, så allergikere ved, at der er gluten i varen.
Der kan også stå ’kan indeholde spor af æg’. Dette betyder, at der ikke er brugt æg som ingrediens i fødevaren, men at der kan være små mængder til stede, på grund af utilsigtet overførsel fra produktionen af andre varer samme sted.
Kun 1-2 % af den voksne befolkning har fødevareallergi (Kilde: SST, 2017).
Følgende ingredienser er dem, der oftest er årsag til fødevareallergi:
- Glutenholdige kornprodukter
- Krebsdyr
- Æg
- Fisk
- Jordnødder
- Soja
- Mælk
- Nødder
- Selleri
- Sennep
- Sesamfrø
- Svovldioxid og sulfitter
- Lupin
- Bløddyr