Madlavning med omtanke
God køkkenhygiejne er en essentiel del af læren om tilberedning, råvarehåndtering og fødevaresikkerhed. Både for at forstå hvordan bakterier og virus finder vej fra naturen til vores køkken, men også for at forstå hvordan-, og hvorfor vi skal begrænse smittespredning. Køkkenhygiejne spiller samtidig en vigtig rolle i forhold til bæredygtighed og holdbarhed, så vi får mest muligt ud af vores råvarer. Der er altså mange gode grunde til at tilegne sig de gode hygiejnevaner, tidligt i livet.
Madlavning med omtanke
Undervisningsmaterialet ’Madlavning med omtanke’ er først og fremmest udviklet med fokus på de gode hygiejnevaner. Derudover som et bredt undervisningsmateriale fyldt med spændende og lærerige opgaver, aktiviteter, spil, forsøg og opskrifter. Der er både læring til de elever, som netop har fået Madkundskab på skemaet, men også til de mere øvede elever, og som supplement til natur- og teknikfaget på 5.-6.klassetrin.
Materiale til download
I materialet kommer eleverne omkring de fem hovedemner: ’Hvad er virus og bakterier’, ’God hygiejne i køkkenet’, ’Mærkninger og holdbarhed’, ’Konservering’ og ’Hvad er bæredygtighed’. Som underviser kan man vælge at dykke ned i emnerne enkeltvis, alt efter hvad eleverne har mest behov for at lære, eller gennemgå alle emnerne fra start til slut.
Udover en masse ny viden, gode hygiejnevaner, færdigheder og madlavningskompetencer, får eleverne forhåbentlig også lysten med hjem. Lysten til at være aktive i køkkenet, samt træffe sundere og mere klimabevidste valg. De er køkkenernes fremtidige brugere, så de skal klædes ordentligt på.
Vi tester og udvikler materialet løbende. Feedback kan sendes til chve@lf.dk.