Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.madkundskabsforum.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Oprindelsesmærkning

Varedeklarationer på fødevarer giver en række oplysninger om, hvad varen indeholder. En anden oplysning, som interesserer os som forbrugere, er hvor varen kommer fra.

Noget SKAL andet KAN mærkes
Nogle fødevarer SKAL mærkes med oprindelse - det land de kommer fra - alle andre KAN mærkes. Det er sådan, at oksekød og æg SKAL være mærket med oprindelse. Fjerkrækød, der kommer fra lande uden for EU, SKAL være mærket, mens det er frivilligt for svinekød at mærke med oprindelsesland.

Også andre fødevarer skal mærkes med oprindelse. Det kan du læse mere om på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Reglerne siger desuden, at færdigpakkede fødevarer skal mærkes med oprindelse, hvis det er vildledende ikke at gøre det. Det afgørende er, at varen ikke præsenteres, så forbrugerne kan tro, at den kommer fra et andet land eller sted, end den rent faktisk gør.

Hvis man mærker med oprindelse, skal det kunne dokumenteres, at det er korrekt, og det må ikke være vildledende.

Oksekød
For oksekød gælder en særlig obligatorisk mærkningsordning, der kræver, at hver pakke kød, man køber i supermarkedet, er mærket med oplysninger om: Hvor dyret er født, opvokset, slagtet og opskåret. Via en reference-mærkning på pakken kan kødet spores hele vejen fra butikken tilbage til det slagteri, de gårde og de dyr kødet kommer fra. Mærkningen er en dokumenteret sikkerhed for kødets oprindelse.

Kalvekød
Kalvekød er delt ind i to kategorier med følgende varebetegnelser:
- lyst kalvekød, der kommer fra dyr, der max 8 mdr. gamle på slagtetidspunktet
- kalvekød, der kommer fra dyr, der er mindst 12 mdr. gamle på slagtetidspunktet
Dette skal ligeledes stå på pakken.

Derudover findes kalvekød med mærket Dansk Kalv. Se mærket på Danish Crowns hjemmeside. Det er en konceptproduktion, hvor kalvene er mellem 8 og 10 mdr. gamle, når de slagtes.

Der må gerne oplyses flere ting som f.eks. race og alder, men det skal også kunne dokumenteres.

Kylling
Branchen er gået sammen om at sætte mærket Dansk Kylling på pakkerne i detailhandelen, så det bliver nemmere for forbrugeren at se, om kyllingen er dansk. På denne hjemmeside kan du læse om, hvordan en kylling bliver produceret, se hvem der står bag mærket og få et lille grin :-) Se mere på danskkylling.dk

Æg
Æg som sælges videre til forbrugerne, skal være mærkede. Ikke kun på æggebakken, men også de enkelte æg. Læs om æg og mærkning.