Stegning på grill
Grillet kød smager lækkert. Husk blot at følge nogle tommelfingerregler, når du griller kød, så du undgår dannelsen af skadelige stoffer i kødet.
Det er blevet meget almindeligt at grille - både sommer og vinter står den på grillmad. Formentlig er metoden ikke så udbredt i skolekøkkenerne, men de sunde tommelfingerregler for grillstegning er de samme, som når man steger kød på en almindelig pande. Derfor er det alligevel værd at lære eleverne reglerne, så de kender dem i skolekøkkenet - og når de skal grille med mor og far derhjemme.
Forskningsprojekter på Teknologisk Institut handler om grillstegning af kylling, grise- og oksekød og dannelse af stegemutagener. De viser, at der ikke er grund til at fraråde grillstegning generelt, men det anbefales, at kødet ikke får for meget varme, bliver for mørkt i overfladen eller steges for længe. Det gælder også stegning på pande. Man skal også undgå fedtdryp fra kødet ned i grillen. Det fører usund røg fra kullene op på kødet.
Det er desuden godt at marinere kødet i eddike, vin, krydderurter, frugt o. lign., da det er med til at hæmme dannelsen af de uønskede stegemutagener.
Der er ikke forskel på dannelsen af stegemutagener i åben eller lukket kul- eller gasgrill. Og det har heller ingen betydning for dannelsen af stegemutagener om kødet vendes flere gange under stegningen.