Mejeriprodukter
Alle mejeriprodukter bør opbevares i køleskab ved max 5 grader.
Produkt |
Holdbarhed |
Anvendelse |
Begrænsninger |
Syrnede produkter 38% fedt (cremefraiche) |
Uåbnet 27 dage Åbnet 4-5 dage Kan ikke fryses |
Alle varme og kolde retter, jævner, afrunder smagen |
Kan give grynet overflade på ovnretter, bliver tynd ved for kraftig omrøring |
Syrnede produkter 18% fedt (cremefraiche) |
Uåbnet 22-24 dage Åbnet 4-5 dage Kan ikke fryses |
Kager, tærter, desserter, dressinger, dip, kolde saucer |
Skal tilsættes mel ved anvendelse i varme retter, bliver tynd ved for kraftig omrøring |
Syrnede produkter 9% fedt (fraiche) |
Uåbnet 22-24 dage Åbnet 4-5 dage Kan ikke fryses |
Kager, desserter, dressinger, dip, kolde saucer |
Skal tilsættes mel ved anvendelse i varme retter, bliver tynd ved for kraftig omrøring |
Syrnede produkter 0,1 – 3,5% fedt (yoghurt, A38, Cultura, Cheasy, Ymer/Ylette, Tykmælk) |
Uåbnet 15-24 dage Åbnet 4-6 dage |
Morgenmad, mellemmåltid, smoothies/lassi, dressinger, bagning af gærbrød |
Anbefales ikke i varme retter |
Friskost produkter 0,3-1% fedt (kvark, Fromage Frais) |
Uåbnet 21-30 dage Åbnet 4-5 dage Kan ikke fryses |
Kager, desserter, dressinger, dip, kolde saucer |
Skal tilsættes mel ved anvendelse i varme retter, bliver tynd ved for kraftig omrøring |
Fløde-og friskoste ca. 20-32% fedt |
Uåbnet afhængig af produktet Åbnet 4-6 dage Kan ikke fryses |
På brød, varme retter, dip, dressinger |
Kan give grynet overflade på ovnretter, hvis produktet ikke blandes sammen med væske |
Hytteost 1,5-4% fedt (friskost store tern i flødelage) |
Uåbnet afhængig af produktet Åbnet 3-5 dage Kan ikke fryses |
Mellemmåltid, til frugt/grøntsager, bagning af gærbrød |
|
Hvid ost i saltlage (tidligere benævnt Feta) ca. 3-22% fedt |
Uåbnet afhængig af produktet Åbnet 4-6 dage Kan ikke fryses |
Salater, dip, i fars, i brød |
Kan blive gummiagtig ved gratinering, mest udpræget ved de magre varianter |
Skimmelost (blå-, hvid-, og blå/hvid, rødkit) ca. 11-43% fedt |
Uåbnet afhængig af produktet Åbnet afhængig af produktet Kan ikke fryses, dog kan færdigmodnede hvidskimmeloste fryses |
På brød, i kolde og varme retter (> 20% fedt) |
De fede blåskimmeloste er bedst i varme retter. Hvidskimmelostes tætte overflade giver store skimmelskorper i retten |
Rygeost 0,5 og 3,5% fedt |
På brød, dip, dressinger |
||
Gul ost (skæreost) 13-30% fedt |
Uåbnet afhængig af produktet Åbnet 1-2 uger < 25% fedt kan ikke fryses > 25% fedt kan fryses |
På brød, i kolde og varme retter, nogle gule oste kan gratinere |
|
Smøreost 8-23% fedt |
Uåbnet afhængig af produktet Åbnet 4-6 dage Kan ikke fryses |
På brød, i sandwich |
Egner sig ikke til varme retter |
Fløde 38% fedt (piskefløde) |
Uåbnet 11 dage Åbnet 2-3 dage Piskes til skum før frysning |
Flødeskum, kager, desserter, parfait, alle varme retter, jævner og afrunder smagen |
Højt fedtindhold – kan tilsættes halv mængde bouillon i fx kartoffelgratin |
Fløde 18% (madlavningsfløde) |
Uåbnet 13 dage Åbnet 2-3 dage Kan fryses |
Alle varme retter (fløden er tilsat hvedemel) |
Kan ikke piskes til flødeskum, kan skille i meget syreholdige retter |
Fløde 9 % (kaffefløde) |
Uåbnet 11 dage Åbnet 2-3 dage Kan ikke fryses |
Varme drikke, afrunder smagen |
Kan ikke piskes til flødeskum, kan ikke anvendes i varme retter |
Revet ost 10-32% fedt |
Uåbnet 91-140 dage Åbnet 3-4 dage Kan fryses |
Ovnretter, pizza |
Ikke velegnet til kolde retter, drys på varme retter |
Smør og blandingsprodukter |
Uåbnet afhængig af produktet, ca. 2 mdr. Åbnet ikke oplyst Kan fryses |
Stegning, bagværk, på brød, som tilbehør |
Kan tage smag fra stærkt lugtende fødevarer i køleskabet |
Mælk |
Uåbnet afhængig af produktet Åbnet 2-3 dage Kan fryses, men får en mindre frisk smag |
Drikkes som den er, i varme drikke, i varme og kolde retter, grød, bagværk, desserter |
Skiller i varm og syrlig mad |