Krydder-Kurt og Krus-Pernille
Et undervisningsmateriale med fokus på krydderurter, hvor eleverne skal arbejde undersøgende og eksperimenterende.
GAU ( Gartneribrugets Afsætningsudvalg) har udgivet et undervisningsmateriale om krydderurter. Cand. pæd. i almen pædagogik Hanne Birkum Petersen har udarbejdet materialet for GAU. Halløjsa! Krydder-Kurt og Krus-Pernille sætter fokus på krydderurterne: Persille, purløg, karse, basilikum, rosmarin og mynte.
Friske krydderurter kan være en aktiv medspiller i hjemkundskabs læreprocesser, som lægger op til, at eleverne skal opleve med alle sanser. Friske krydderurter vil vække elevernes opmærksomhed, allerede når de træder ind i hjemkundskabslokalet. Hvad er det, der dufter så stærkt? Sikke nogle sjove blade! Hvad hedder krydderurterne? Hvordan smager de? Og hvad kan de bruges til?
Undervisningsmaterialet er udarbejdet til folkeskolens obligatoriske hjemkundskabsundervisning. Materialet består af en elevfolder (4 A4 sider) med fakta og undersøgende opgaver om krydderurterne, tre supplerende elevark samt en lærervejledning. Hele undervisningsmaterialet kan downloades fra nettet.
Omdrejningspunktet i elevfolderen og de supplerende elevark er, at eleverne arbejder undersøgende og eksperimenterende med krydderurter. Eleverne skal opleve med alle sanser, analysere og eksperimentere og sætte ord på deres oplevelser og dermed tilegne sig viden om og lyst til at anvende krydderurter på mange måder.
Undervisningsmaterialet er udarbejdet, så det kan indgå i en undervisning, der begrundes i de nye Fælles Mål, som trådte i kraft 1. august 2009. Det er den enkelte undervisers opgave at vurdere, hvordan materialet kan indgå i undervisningens årsplan, dens mål og emner i forhold til den aktuelle elevgruppe, lokaleforhold og tidsrammer.
Materialet kan downloades her:
- Færdigheds- og vidensmål (word)