Fedt
Fedt giver energi og er nødvendigt for at opbygge forskellige væv (bl.a. nervevæv). Der skal fedt til, for at man kan optage de fedtopløselige vitaminer (A-, D-, E- og K-vitamin), men der er rigeligt til det formål selv i en sund, mager kost. De officielle Kostråd bliver jævnligt revideret, efterhånden som forskningen giver større viden om alle de processer, der sker i kroppen. Med den seneste rapport om næringsstofanbefalinger i Norden*, står det klart, at mængden af fedt i maden ikke nødvendigvis afgør risikoen for at udvikle de almindelige livsstilssygdomme. Andre forhold, som fx overvægt, motionsvaner, arvelige faktorer, og hvilken slags fedtstoffer og kulhydrater man i øvrigt spiser, har stor indflydelse på vores helbred og velbefindende.
Det anses derimod stadig for vigtigt at holde madens indhold af mættet fedt på max 10 % af den totale energi. Derfor anbefaler de officielle kostråd, at man vælger de magre kød- og mejeriprodukter. Der er plads til de fede produkter i en sund kost – men kun en gang i mellem.
Læs mere om fedt på ernæringsfokus.dk.
* Nordic Council of Ministers, Nordic Nutrition Recommendations 2012