Mejeriprodukter

Alle mejeriprodukter bør opbevares i køleskab ved max 5 grader.

Produkt

Holdbarhed

Anvendelse

Begrænsninger

Syrnede produkter

38% fedt (cremefraiche)

Uåbnet 27 dage

Åbnet 4-5 dage

Kan ikke fryses

Alle varme og kolde retter, jævner, afrunder smagen

Kan give grynet overflade på ovnretter, bliver tynd ved for kraftig omrøring

Syrnede produkter 18% fedt (cremefraiche)

Uåbnet 22-24 dage

Åbnet 4-5 dage

Kan ikke fryses

Kager, tærter, desserter, dressinger, dip, kolde saucer

Skal tilsættes mel ved anvendelse i varme retter, bliver tynd ved for kraftig omrøring

Syrnede produkter 9% fedt (fraiche)

Uåbnet 22-24 dage

Åbnet 4-5 dage

Kan ikke fryses

Kager, desserter, dressinger, dip, kolde saucer

Skal tilsættes mel ved anvendelse i varme retter, bliver tynd ved for kraftig omrøring

Syrnede produkter

0,1 – 3,5% fedt (yoghurt, A38, Cultura, Cheasy, Ymer/Ylette, Tykmælk)

Uåbnet 15-24 dage

Åbnet 4-6 dage

Morgenmad, mellemmåltid, smoothies/lassi, dressinger, bagning af gærbrød

Anbefales ikke i varme retter

Friskost produkter

0,3-1% fedt (kvark, Fromage Frais)

Uåbnet 21-30 dage

Åbnet 4-5 dage

Kan ikke fryses

Kager, desserter, dressinger, dip, kolde saucer

Skal tilsættes mel ved anvendelse i varme retter, bliver tynd ved for kraftig omrøring

Fløde-og friskoste

ca. 20-32% fedt

Uåbnet afhængig af produktet

Åbnet 4-6 dage

Kan ikke fryses

På brød, varme retter, dip, dressinger

Kan give grynet overflade på ovnretter, hvis produktet ikke blandes sammen med væske

Hytteost

1,5-4% fedt (friskost store tern i flødelage)

Uåbnet afhængig af produktet

Åbnet 3-5 dage

Kan ikke fryses

Mellemmåltid, til frugt/grøntsager, bagning af gærbrød



Hvid ost i saltlage (tidligere benævnt Feta)

ca. 3-22% fedt

Uåbnet afhængig af produktet

Åbnet 4-6 dage

Kan ikke fryses

Salater, dip, i fars, i brød

Kan blive gummiagtig ved gratinering, mest udpræget ved de magre varianter

Skimmelost

(blå-, hvid-, og blå/hvid, rødkit) ca. 11-43% fedt

Uåbnet afhængig af produktet

Åbnet afhængig af produktet

Kan ikke fryses, dog kan færdigmodnede hvidskimmeloste fryses

På brød, i kolde og varme retter (> 20% fedt)

De fede blåskimmeloste er bedst i varme retter. Hvidskimmelostes tætte overflade giver store skimmelskorper i retten

Rygeost

0,5 og 3,5% fedt



På brød, dip, dressinger



Gul ost

(skæreost) 13-30% fedt

Uåbnet afhængig af produktet

Åbnet 1-2 uger

< 25% fedt kan ikke fryses

> 25% fedt kan fryses

På brød, i kolde og varme retter, nogle gule oste kan gratinere



Smøreost

8-23% fedt

Uåbnet afhængig af produktet

Åbnet 4-6 dage

Kan ikke fryses

På brød, i sandwich

Egner sig ikke til varme retter

Fløde

38% fedt (piskefløde)

Uåbnet 11 dage

Åbnet 2-3 dage

Piskes til skum før frysning

Flødeskum, kager, desserter, parfait, alle varme retter, jævner og afrunder smagen

Højt fedtindhold – kan tilsættes halv mængde bouillon i fx kartoffelgratin

Fløde 18% (madlavningsfløde)

Uåbnet 13 dage

Åbnet 2-3 dage

Kan fryses

Alle varme retter (fløden er tilsat hvedemel)

Kan ikke piskes til flødeskum, kan skille i meget syreholdige retter

Fløde 9 % (kaffefløde)

Uåbnet 11 dage

Åbnet 2-3 dage

Kan ikke fryses

Varme drikke, afrunder smagen

Kan ikke piskes til flødeskum, kan ikke anvendes i varme retter

Revet ost

10-32% fedt

Uåbnet 91-140 dage

Åbnet 3-4 dage

Kan fryses

Ovnretter, pizza

Ikke velegnet til kolde retter, drys på varme retter

Smør og blandingsprodukter

Uåbnet afhængig af produktet, ca. 2 mdr.

Åbnet ikke oplyst

Kan fryses

Stegning, bagværk, på brød, som tilbehør

Kan tage smag fra stærkt lugtende fødevarer i køleskabet

Mælk

Uåbnet afhængig af produktet

Åbnet 2-3 dage

Kan fryses, men får en mindre frisk smag

Drikkes som den er, i varme drikke, i varme og kolde retter, grød, bagværk, desserter

Skiller i varm og syrlig mad