Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.madkundskabsforum.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Mejeriprodukter

Oversigt over produkternes holdbarhed, anvendelse og begrænsninger

Alle mejeriprodukter bør opbevares i køleskab ved max 5 grader.

Produkt

Holdbarhed

Anvendelse

Begrænsninger

Syrnede produkter 38% fedt (cremefraiche)

Uåbnet 27 dage

Åbnet 4-5 dage

Kan ikke fryses

Alle varme og kolde retter, jævner, afrunder smagen

Kan give grynet overflade på ovnretter, bliver tynd ved for kraftig omrøring

Syrnede produkter 18% fedt (cremefraiche)

Uåbnet 22-24 dage

Åbnet 4-5 dage

Kan ikke fryses

Kager, tærter, desserter, dressinger, dip, kolde saucer

Skal tilsættes mel ved anvendelse i varme retter, bliver tynd ved for kraftig omrøring

Syrnede produkter 9% fedt (fraiche)

Uåbnet 22-24 dage

Åbnet 4-5 dage

Kan ikke fryses

Kager, desserter, dressinger, dip, kolde saucer

Skal tilsættes mel ved anvendelse i varme retter, bliver tynd ved for kraftig omrøring

Syrnede produkter

0,1 – 3,5% fedt (yoghurt, A38, Cultura, Cheasy, Ymer/Ylette, Tykmælk)

Uåbnet 15-24 dage

Åbnet 4-6 dage

Morgenmad, mellemmåltid, smoothies/lassi, dressinger, bagning af gærbrød

Anbefales ikke i varme retter

Friskost produkter

0,3-1% fedt (kvark, Fromage Frais)

Uåbnet 21-30 dage

Åbnet 4-5 dage

Kan ikke fryses

Kager, desserter, dressinger, dip, kolde saucer

Skal tilsættes mel ved anvendelse i varme retter, bliver tynd ved for kraftig omrøring

Fløde-og friskoste ca. 20-32% fedt

Uåbnet afhængig af produktet

Åbnet 4-6 dage

Kan ikke fryses

På brød, varme retter, dip, dressinger

Kan give grynet overflade på ovnretter, hvis produktet ikke blandes sammen med væske

Hytteost 1,5-4% fedt (friskost store tern i flødelage)

Uåbnet afhængig af produktet

Åbnet 3-5 dage

Kan ikke fryses

Mellemmåltid, til frugt/grøntsager, bagning af gærbrød



Hvid ost i saltlage (tidligere benævnt Feta) ca. 3-22% fedt

Uåbnet afhængig af produktet

Åbnet 4-6 dage

Kan ikke fryses

Salater, dip, i fars, i brød

Kan blive gummiagtig ved gratinering, mest udpræget ved de magre varianter

Skimmelost (blå-, hvid-, og blå/hvid, rødkit) ca. 11-43% fedt

Uåbnet afhængig af produktet

Åbnet afhængig af produktet

Kan ikke fryses, dog kan færdigmodnede hvidskimmeloste fryses

På brød, i kolde og varme retter (> 20% fedt)

De fede blåskimmeloste er bedst i varme retter. Hvidskimmelostes tætte overflade giver store skimmelskorper i retten

Rygeost 0,5 og 3,5% fedt



På brød, dip, dressinger



Gul ost (skæreost) 13-30% fedt

Uåbnet afhængig af produktet

Åbnet 1-2 uger

< 25% fedt kan ikke fryses

> 25% fedt kan fryses

På brød, i kolde og varme retter, nogle gule oste kan gratinere



Smøreost 8-23% fedt

Uåbnet afhængig af produktet

Åbnet 4-6 dage

Kan ikke fryses

På brød, i sandwich

Egner sig ikke til varme retter

Fløde 38% fedt (piskefløde)

Uåbnet 11 dage

Åbnet 2-3 dage

Piskes til skum før frysning

Flødeskum, kager, desserter, parfait, alle varme retter, jævner og afrunder smagen

Højt fedtindhold – kan tilsættes halv mængde bouillon i fx kartoffelgratin

Fløde 18% (madlavningsfløde)

Uåbnet 13 dage

Åbnet 2-3 dage

Kan fryses

Alle varme retter (fløden er tilsat hvedemel)

Kan ikke piskes til flødeskum, kan skille i meget syreholdige retter

Fløde 9 % (kaffefløde)

Uåbnet 11 dage

Åbnet 2-3 dage

Kan ikke fryses

Varme drikke, afrunder smagen

Kan ikke piskes til flødeskum, kan ikke anvendes i varme retter

Revet ost 10-32% fedt

Uåbnet 91-140 dage

Åbnet 3-4 dage

Kan fryses

Ovnretter, pizza

Ikke velegnet til kolde retter, drys på varme retter

Smør og blandingsprodukter

Uåbnet afhængig af produktet, ca. 2 mdr.

Åbnet ikke oplyst

Kan fryses

Stegning, bagværk, på brød, som tilbehør

Kan tage smag fra stærkt lugtende fødevarer i køleskabet

Mælk

Uåbnet afhængig af produktet

Åbnet 2-3 dage

Kan fryses, men får en mindre frisk smag

Drikkes som den er, i varme drikke, i varme og kolde retter, grød, bagværk, desserter

Skiller i varm og syrlig mad