bøf

Protein

Proteiner er kroppens byggesten. De bruges til at opbygge bl.a. celler, væv, hormoner, antistoffer og enzymer. Madens proteiner stammer især fra kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter og æg, men vi får også proteiner fra bønner, ærter, linser, nødder og brød. Det diskuteres løbende, hvordan fordelingen af protein fra animalske eller vegetabilske produkter skal være. For hovedparten af os er det en blanding, vi spiser.

Der er forskel i kvaliteten af protein. Protein fra animalske kilder har både høj biotilgængelighed og høj kvalitet.  Høj biotilgængelighed betyder, at en stor procentdel af aminosyrerne optages i kroppen. Høj proteinkvalitet betyder, at alle livsnødvendige aminosyrer er til stede i fødevaren.
Vegetabilske proteinkilder kan sammensættes sådan, at de supplerer hinanden, og dermed får man også alle de livsnødvendige aminosyrer. Fx vil majs og bønner sammen give en god sammensætning. 

De fleste danskere får protein nok, men nogle grupper i befolkningen har brug for at fokusere på at få lidt mere, fx småtspisende ældre og elitesportsfolk. 
Vi har sammenlignet en række vegetabilske fødevarer med kylling, grisekød, oksekød, yoghurt og mælk – alle med 28 g protein. Der er stor forskel på den mængde energi fødevarerne giver, hvad prisen er, og hvor lang tid det tager at tilberede dem. 

Læs mere her og download eller bestil arket

Læs mere om protein på ernæringsfokus.dk