De officielle Kostråd - godt for sundhed og klima

De officielle Kostråd består af syv kostråd samt et par supplerende tips:

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand

Supplerende tips:

Gå efter Nøglehullet, når du køber ind. Nøglehullet er det officielle ernæringsmærke, som gør det nemt at vælge sundere i hverdagen. Når du vælger mad- og drikkevarer med Nøglehullet, bliver det nemmere at spare på fedt, sukker og salt og at få flere fibre og fuldkorn. Læs mere om Nøglehullet her.

Begræns madspild. Madspild bidrager til klimabelastningen.

  • Tænk over, hvor meget mad du køber ind og smider ud
  • Planlæg dine indkøb
  • Undgå impulskøb
  • Lad være med at købe eller spise mere, end du har brug for
  • Opbevar maden ved den rigtige temperatur og vær opmærksom på holdbarhedsmærkningen
  • Brug dine rester til madpakken eller i andre retter. Køl hurtigt de madrester ned, som skal bruges senere

Læs mere om madspild her.

Læs mere om De officielle Kostråd her. 

De Nordiske Næringsstofanbefalinger

Ernæringsoplysningen i Danmark, og resten af Norden, bygger i høj grad på De Nordiske Næringsstofanbefalinger. Anbefalingerne har været en væsentlig byggesten for udarbejdelsen af de danske kostråd, og de bruges også som basis for det nordiske nøglehulsmærke. 

De Nordiske Næringsstofanbefalinger retter sig mod fagfolk, der arbejder med ernæringsmæssige problemstillinger. 

Den seneste udgave kom i 2013, og anbefalingerne bliver løbende opdateret, når ny viden kommer til. Der forventes at udkomme en ny udgave i 2023. 

På Fødevarestyrelsens hjemmeside altomkost.dk kan man finde et link til "Fra kostråd til madkultur", som er et gratis, digitalt undervisningsmateriale til madkundskab i grundskolen.